Het rijden met een elektrische auto

In tegenstelling tot voertuigen die op gas rijden, hebben elektrische voertuigen (EV’s) geen interne verbrandingsmotor nodig om te kunnen rijden. Uitgerust met een elektrische motor en een oplaadbaar batterijpakket, bewegen EV’s zich over onze wegen zonder benzine te verbranden of schadelijke uitlaatgassen te produceren, terwijl ze minder geluidsoverlast veroorzaken.

Hier volgt een basisoverzicht van hoe elektrische auto’s werken: EV’s ontvangen energie van een laadstation en slaan die op in hun batterij. De batterij geeft stroom aan de motor die de wielen aandrijft. Veel elektrische onderdelen werken op de achtergrond samen om deze beweging mogelijk te maken. Wil je meer weten over elektrische auto’s of laadpalen, dan kun je een kijkje nemen op autolaadpalen.com.

De Nissan als elektrische auto

Wilt u meer weten over de geavanceerde technologie achter de Nissan LEAF? Ontdek alles wat de Nissan LEAF te bieden heeft door vandaag nog uw eigen auto te bouwen.

De belangrijkste onderdelen van een elektrische auto

Het ontleden van de belangrijkste onderdelen waaruit een elektrische auto is opgebouwd is essentieel om te begrijpen hoe ze werken. Deze belangrijke onderdelen zijn:

De belangrijkste onderdelen van een elektrische auto

De laadpoort

Via de laadpoort van een elektrische auto kan de accu energie ontvangen van een externe energiebron. Deze stroombronnen worden aangeduid als EVSE (electric vehicle supply equipment), beter bekend als een laadstation.

Het opladen gebeurt wanneer een EVSE wordt aangesloten op de laadpoort van een EV in een privéwoning of een commercieel laadstation. Mocht je geen mogelijkheid hebben om de auto op te laden, dan kun je kiezen om laadpaal laten installeren door autolaadpalen.com

De omvormer

Omvormers voor elektrische voertuigen veranderen de elektronenstroom van het batterijpakket van gelijkstroom (DC) in wisselstroom (AC), die dan gebruikt wordt om de elektrische tractiemotor te voeden. Omdat lithium-ion batterijen alleen gelijkstroom kunnen verwerken – en omdat elektrische tractiemotoren wisselstroom nodig hebben om te functioneren – zijn omvormers noodzakelijke componenten voor EV’s. Omvormers worden ook gebruikt om de frequentie te regelen van de wisselstroom die naar de motor wordt gestuurd, zodat ze een directe rol spelen bij het regelen van de snelheid van een EV. 

De elektrische tractiemotor

De elektrische tractiemotor, die stroom ontvangt van de omvormer, levert de kracht die een elektrisch voertuig in beweging brengt. Elektrische tractiemotoren worden gewoonlijk aangedreven door wisselstroom, omdat dit type motor efficiënter en betrouwbaarder is dan een gelijkstroommotor. Wanneer wisselstroomelektronen via de omvormer de motor bereiken, genereren ze een roterend magnetisch veld dat de motor doet draaien. Elektrische tractiemotoren zijn zeer efficiënt en krachtig, omdat ze niet zoals een verbrandingsmotor meerdere versnellingen hebben om tussen te schakelen – de kracht van het pedaal naar de motor gaat bijna onmiddellijk.

De tractiebatterij

De belangrijkste functie van het tractiebatterijpak van een elektrisch voertuig is het opslaan van energie die tijdens het opladen uit het elektriciteitsnet wordt gehaald. Deze energie wordt dan gebruikt om de motor van het voertuig en alle andere elektrische componenten aan te drijven. 

 

Bijna alle EV’s die vandaag de dag op de weg zijn, gebruiken lithium-ion batterijen in hun tractiebatterij pack, omdat ze een van de hoogste energiedichtheden hebben van alle batterijen die beschikbaar zijn. Lithium-ion accu’s produceren ook grotere stromen en vergen weinig onderhoud in vergelijking met andere accutypes. Sommige EV’s beschikken ook over een hulpbatterij die uitsluitend de voertuig accessoires voedt in plaats van uit het tractiebatterij pak te putten om alle componenten van stroom te voorzien. 

De elektrische aandrijflijn

De aandrijflijn van een elektrisch voertuig omvat het volledige elektrische systeem op hoogspanning dat de werking van het voertuig mogelijk maakt. Een elektrische aandrijflijn bestaat meestal uit een omvormer, elektrische tractiemotor, reductie aandrijving en de tractiebatterij.

 

Deze elektrische aandrijflijnen zijn licht van gewicht, compact, en geven zeer weinig trillingen met een onmiddellijk koppel. Veel inverters in elektrische aandrijflijnen kunnen zelfs energie terugwinnen tijdens het vertragen. Dit proces staat bekend als regeneratie, waarbij ongebruikte wisselstroom tijdens het remmen wordt omgezet in gelijkstroom die weer in het batterijpakket kan worden opgeslagen.

 

Previous post Wat heb je nodig als je een PVC vloer gaat leggen
Next post Destiny – de reiziger
RSS
Follow by Email